Záverečné reči obhajoby Mikuláša Č. budú pokračovať v stredu

20.10.2009 Prešov

Prešov 20. októbra (TASR) – Záverečnou rečou obhajoby pokračovalo dnes popoludní na Okresnom súde v Prešove hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. , ktorý je obžalovaný zo šiestich vrážd a spolu so svojím exšvagrom ...
Vzhľadom na to, že obhajoba sa stihla vyjadriť len k niektorým skutkom, predseda senátu pojednávanie prerušil a pokračovať bude 21. októbra. Po skončení záverečných rečí pravdepodobne proces odročia na ďalší termín, kedy by mali odznieť posledné vyjadrenia obžalovaných a rozsudok.
Obžalovaný Mikuláš Č. je presvedčený, že tento proces nie je v súlade so zákonom, nakoľko podľa neho bola v jeho prípade porušená takzvaná zásada špeciality pri vydávaní z inej krajiny, čo považuje za porušenie svojich práv.
Počas vyjadrení k jednotlivým skutkom obsiahnutým v obžalobe poukazoval na skutočnosť, že proti nemu svedčili nedôveryhodní svedkovia. Mnohí z nich boli podľa neho známi členovia podsvetia a sami páchali závažnú trestnú činnosť, za ktorú boli aj stíhaní. Ich výpovede považuje obžalovaný za účelovo skreslené a v mnohých prípadoch za nepravdivé. Podľa neho sa chceli iba sami vyhnúť trestnému stíhaniu, prípadne väzeniu.
V tejto súvislosti upozorňoval aj na výpovede kľúčových svedkov a rozpory v ich tvrdeniach so závermi znalcov. Jedným z nich má byť napríklad aj spôsob usmrtenia Pavla Lenharta, kde súd nariadil doplnenie znaleckého skúmania. Svedok vo výpovedi pred súdom tvrdil, že poškodeného mal usmrtiť sám Mikuláš Č. dvoma ranami do hlavy z krátkej strelnej zbrane. Priemery zástrelov však boli rozdielne, čo podľa obhajoby znamená, že pochádzali z dvoch rôznych zbraní.
Viacerí svedkovia počas pojednávania vypovedali, že o skutkoch, ktorých boli svedkami, neinformovali políciu, pretože sa Mikuláša Č. báli. Obžalovaný dnes v záverečnej reči konštatoval, že je už niekoľko rokov vo väzbe a nijako ich nemohol ohroziť a preto sa takýmto tvrdeniam nedá veriť.
Po prednese takmer štvorhodinovej záverečnej reči dnes prokurátori navrhli Mikuláša Č. uznať vinným zo spáchania trestných činov obsiahnutých v obžalobe. Vzhľadom na jeho kriminálnu minulosť, spôsob vykonania skutkov a na to, že podľa nich je náprava obžalovaného veľmi málo pravdepodobná, navrhli mu uložiť výnimočný doživotný trest odňatia slobody.
 

Vyberte región